Fotograf de nunta – Afacere – Editor – Angajat in propria afacere

[before-after]

[/before-after]

Fotograf de nunta, editor, manager, inovator, vanzator de fotografie de nunta, designer de albume, poti sa le faci pe toate?

Personalitatea creatoare, pasiunea si dorinta de a fi independent, de a fi propriul tau sef, de a face lucrurile cum ne place a devenit ceva irezistibil: nasterea fotografului de nunta….

In realitate afacerea fotografului de nunta nu este numai despre fotografie: probabil ca este ora 3 sau 4 dimineata, ai obosit dupa atata editat, maine este Sambata si ai nunta, te apuci repede verifici cardurile, iei acumulatorii de la incarcat (asta daca nu ai uitat sa o faci), senzorul de la aparatul foto nu-ti mai aduci aminte daca l-ai curatat, iti pregatesti haine de schimb (ca pe zi mai si transpiri), mai dormi cateva ore, te duci la nunta, tragi cu bunele si relele ce s-au intamplat, ajungi Duminica acasa, te odihnesti putin, descarci cardurile, faci backup, vine ziua de Luni, mirii vor un preview, stai sa faci o mica selectie, suna telefonul pentru alte intalniri cu clientii, te duci la intalnire, vii dezamagit ca este posibil sa ia pe altcineva mai ieftin, continui cu editarea de acum cateva seri, te bagi la somn ca iar te-a prins 3 dimineata, te trezesti, ti-ai adus aminte ca nu ai trimis preview-ul de Sambata, te suna clientul de acum o luna si ceva mai bine ca vrea o modificare la album, uiti ce trebuie sa mai faci ca te-ai zapacit, sotia te mai bate si ea la cap, maine ai cununie civila, poimaine sesiune foto, trebuia sa ajungi si pe la contabiliatate, iti mai trebuia si vreo 2 blitzuri, cand sa le mai iei? (cu imprumut – sa ne intelegem), vine iar Sambata si ai eveniment, preview-ul de saptamana trecuta l-ai trimis????….

Ai uitat sa fii manager, sa fii planificat, sa ai ordine in activitati? Sau mai degraba te-ai gandit ca treaba bine facuta este cea care o faci tu, personal, cu mana ta si nu lasi pe altcineva si ca asta te-a facut sa te impotmolesti? O.. dar stai…. ca trebuie sa schimbi si uleiul de la masina ca s-au parcurs ceva kilometrii si te pricepi si la asta. Ai uitat cumva sa dai preview-ul de acum 2 saptamani?

Da! Multe de facut…Fotograful viseaza la posing, la idei grozave, managerul din tine la dezvoltarea afacerii, si editorul ce esti  la cum sa creeze un produs final atragator.

Poti sa le faci pe toate? Care din ele stau in calea ta?

Scriu acest articol pentru mine, si pentru 50% din fotografii de nunta care in primii 6 ani se lasa de fotografie si pentru alti 40% care dupa ce au rezistat 6 ani se lasa de fotografiat nunti.

De cate ori nu ti-ai spus, gata… de maine sunt ordonat, fac asta si asta… si totul se intampla invers, parca te afunzi si mai mult in probleme. Ne gandim?, ne intrebam? macar o data… ca daca noi suntem dezorganizati si afacerea noastra va fi la fel? Ne-am gandit ca daca suntem lacomi si clientii nostri vor fi la fel, cerandu-ne tot mai mult la un pret cat mai mic.

“Baga-te in necaz, fii creativ si munceste!” pot fi atribute ale personalitatii fotografului de nunta? Am creat suficienta confuzie? in randul cititorului, clientilor si partenerilor? Avem o viziune asupra a ce facem si la cum facem? Da! De maine cerem un pret mai mare, investim mai mult in aparatura, dam teremene de predare mai mari, alocam mai mult timp familiei, evenimente mai putine si mai scumpe, clienti mai putini, recomandari pe masura si gata… ne apucam de altceva ca fotografia de nunta nu mai merge….

Oare este bine sa cream un sistem de care sa depindem? ca pe oameni nu ne putem baza?…

Ca fotograf de nunta ce ti-a placut mai tare, sa faci fotografie sau sa dezvolti afacerea fotografiei de nunta? Poate functiona activitatea fotografiei de nunta fara prezenta ta? Sunt intrebari pe care cred ca si le pun multi fotografi de nunta ajunsi la pragul nivelului urmator, fotografi ce fac treaba foarte buna, dar nu pot sa se dezvolte pentru ca sunt prinsi in propria lor afacere.

Fara a gadila WeddingStaff laud initiataiva The.Editor ca fac ceva, ca ne deteremina in a ne indrepta intr-o directie buna, laud initiativa lor pentru ca odata cu cresterea noastra ca fotografi de nunta este si vremea schimbarii si sa ne aplecam mai mult aspura afacerii si asupra creativitatii ca fotograf si sa lasam contabilul sa faca contabilitate, editorul sa editeze (“dupa viziunea fotografului”) si managerul sa supravegheze afacerea….

Am scris toate acestea ca o incurajare pentru mine, pentru ca imi dau seama ca daca vreau sa trec la nivelul urmator, trebuie sa schimb foarte multe lucruri in activitatea fotografiei de nunta.

Tu trebuie sa schimbi ceva?…

no comments
Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *