Backup Fotografii
Cum sa nu plangi daca iti pierzi fotografiile de nunta.
Circula destule mituri urbane despre fotograful care isi pierde geanta de la camera sau a carui aparatura este furata inainte ca acesta sa apuce sa extraga informatiile de pe cardurile de memorie ale aparatelor foto. Asta este o reteta pentru dezastru, pentru ca – in ambele situatii – cuplul proaspat casatorit (in esenta, tu si viitorul tau sot) isi poate pierde orice dovada fotografica a evenimentului.
“Dar fotografiile sunt responsabilitatea fotografului”, o sa imi spui. Si eu voi fi total de acord cu tine. Intr-adevar, imaginile pe care le surprinde sunt responsabilitatea exclusiva a fotografului, din momentul in care apasa butonul declansator al camerei foto si pana in secunda in care el le ofera clientilor materialele finale, pentru care au platit.
Problema mea incepe abia dupa aceea. Dupa ce primesti fotografiile, dupa ce adrenalina s-a risipit, cand normalitatea vietii de cuplu s-a instalat in relatia voastra, abia atunci incep problemele. Cum asa? Foarte simplu. Sa zicem ca va mutati. Impachetezi totul cu o grija nepamanteana, insa la despachetare, descoperi ca albumul foto cu imaginile de la nunta ta nu este de gasit. Sau navighezi pe net intr-o zi si ti se arde hard-diskul de la computerul personal. Oricare ar fi scenariul, rezultatul este acelasi, si anume: ramai fara fotografiile de la nunta ta. Nu este o perspectiva prea frumoasa, insa realitatea te ia uneori prin surprindere, iar lucruri de genul acesta se intampla mai des decat iti imaginezi.
Din punctul meu de vedere, ca fotograf profesionist de nunta, pot spune ca sunt relativ “asigurat” in ceea ce priveste pierderea sau furtul aparaturii, deoarece am pus la punct un sistem de back-up care nu da gres niciodata. Tu, insa, cat de pregatita esti sa iti pastrezi amintirile in siguranta?
Dupa orice eveniment, majoritatea clientilor vor primi imaginile pe un suport fizic (de tipul DVD – BluRay) si/sau un album foto, iar pentru unii fotografi de nunta, lucrurile se opresc aici. Intr-adevar, o data ce materialele sunt predate si clientii se declara multumiti de imagini, munca fotografului ia sfarsit. Eu, insa, m-am gandit sa fac un efort in plus pentru clientii mei, astfel ca pentru fiecare dintre evenimentele pe care le-am fotografiat am creat foldere de back-up, stocate pe hard-diskuri externe si pastrate cu sfintenie pana acum.
Insa mi-am dat seama ca un eveniment se transforma in cinci, apoi in zece; primii 10 GB de stocare s-au transformat extrem de rapid in 100 GB, apoi un hard-disk a devenit doua, apoi patru. Astazi ma aflu in imposibilitatea fizica de a asigura in continuare spatiu de stocare pentru back-up-ul tuturor evenimentelor pe care le-am fotografiat, fara ca locuinta mea sa devina un spatiu tehnic. Si asa s-a ivit rezolutia mea de inceput de 2015: Fa loc pentru back-up-uri noi!
Si pentru ca spatiul pe hard-disk-uri nu se materializeaza din neant, este evident ca primul lucru pe care il voi face va fi sa sterg din imaginile existente, din evenimentele la care am luat parte si din amintirile pe care le-am impartit de-a lungul timpului. Nu este o activitate care sa imi faca placere, insa este – fara indoiala – un lucru important si necesar pentru buna desfasurare a activitatii mele in anul care urmeaza.
Am denumit acest demers Marea Curatenie si am inceput deja sa lucrez la asta. Stai, nu te impacienta, nu am sters inca nimic! La fel ca orice proiect cu cap, si acesta incepe cu o evaluare. Am inceput sa revad toate imaginile si sa le selectez pe cele pe care vreau neaparat sa le pastrez (pentru mandria mea de fotograf). Mai departe, va invit pe voi sa verificati starea fotografiilor voastre de acasa, sa va asigurati ca totul este in regula si ca nu mai aveti nevoie de nimic de la mine. Deasemenea, daca ti-am fotografiat evenimentul si preferi ca imaginile tale sa fie pastrate pe hardurile mele pentru posteritate, nu trebuie decat sa-mi dai un telefon si vom gasi impreuna o solutie rezonabila de stocare si backup fotografii.